Skip To Content
  • Quiz badge
Posted on Jun 20, 2017

If You Can Get 11/14 In This Tricky History Quiz You're Basically A Genius

Scottish teenagers take exams like this. Can you beat them?

User2547783c_812 / Getty Images / BuzzFeed / Creative Commons

Questions and answers have been adapted from 2014-2016 Higher history past papers and marking guides issued by the SQA.

  1. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: The long period of relative peacefulness experienced by the Roman Empire between 27 BC and AD 180.

    The peace enabled the Roman empire to reach an all-time peak population of 70 million people (despite the objections of the Judean People's Front).

    Via FOX / Giphy
  2. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Wealthy, landowning warriors

    The graves of high-ranking Britons from the Iron Age often contain valuable goods like chariots, swords, and armour, leading to the belief that warriors with horses were those who had the highest status.

    Via History Channel / Giphy
  3. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: The Visigoths and the Ostrogoths

    Six major German tribes, the Visigoths, the Ostrogoths, the Vandals, the Burgundians, the Lombards, and the Franks participated in the fragmentation and the collapse of the Western Roman Empire. Bloody vandals.

    Via FOX / Giphy
  4. Correct! 
    Wrong! 

    Boudica (Boadicea)

    Boudica (a.k.a. Boadicea, Boudicca, Buaidheach, Voadicia and a whole host of other spellings) was the famed queen of the British Celtic Iceni tribe who led a revolt against the occupying forces of the Roman Empire in AD 60 or 61. An epic warrior queen badass, in other words.

    Via ITV
  5. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: The House of Medici

    Their imaginatively named Medici Bank was the largest in Europe during the 15th century, which led to them gaining political power, marrying into royalty, and getting into various scrapes before the dynasty eventually declined (due to a lack of funds and male heirs) in the 18th century.

    Via Rai 1 / Giphy
  6. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Copernicus

    His groundbreaking treatise De revolutionibus orbium coelestium (On the Revolutions of the Heavenly Spheres) refuted Ptolemy's geocentric system, which had been widely accepted since ancient times. Dang.

  7. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: A historian, politician, philosopher, and writer.

    He wrote The Prince, which states that the aims of princes—such as glory and survival—can justify the use of immoral means to achieve those ends, giving rise to the word "Machiavellian", i.e. being a bit of a bastard.

    Via Netflix / Giphy
  8. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Around 1760 to 1830 / Great Britain

    British inventors absolutely went to town in the mid-to-late 1700s, coming up with innovations like steam powered looms, improved furnaces, and machine tools like the cylinder boring machine, which is more interesting than it sounds.

  9. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: It encouraged people in the Thirteen Colonies to fight for independent, egalitarian government.

    And it worked. Historian Gordon S. Wood described Common Sense as "the most incendiary and popular pamphlet of the entire revolutionary era."

    Via Comedy Central / Giphy
  10. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: The Bastille

    The Bastille was the state prison (and armory), and on 14 July 1789 it was attacked by an angry mob of revolutionaries who saw it as an intolerable symbol of royal authority, and a handy source of weapons.

    Via Giphy
  11. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Austria-Hungary

    In July 1914, one month after Archduke Franz Ferdinand of Austria was killed by a Serbian nationalist in Sarajevo, Austria-Hungary declared war on Serbia, beginning the First World War. Cheers, guys. Way to go.

    Via United Artists / Giphy
  12. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Versailles in France

    It was signed on 28 June 1919, exactly five years after the assassination of Archduke Franz Ferdinand.

    Via Wikipedia / Creative Commons
  13. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: The Battle of Midway

    It was a decisive U.S. naval against Japan in 1942, just six months after the events of Pearl Harbor.

    Via Giphy / National Archives
  14. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: The Cuban Missile Crisis

    Thankfully, the crisis passed and now the US and USSR get along absolutely wonderfully. Ahem.

    Via Giphy / National Archives

BuzzFeed Daily

Keep up with the latest daily buzz with the BuzzFeed Daily newsletter!

Newsletter signup form