Skip To Content

    17 Ways To Solve All Your Most Annoying Beauty Problems

    Save now. Save your life later. Inspired by our collaboration with Birchbox!

    1. Help, my eyebrows are out of control!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: In a pinch, hairspray can be used to tame flyaway brows.

    Prevention: Two words: eyebrow wax.

    2. Help, I plucked my eyebrows too thin!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Use an eyebrow or light eyeliner pencil to fill them in with short hair-like strokes. More strokes is better than darker strokes to look the most natural.

    Prevention: Next time, have a shape in mind before you pluck. These stencils are a great way to start.

    3. Help, I smudged my mascara!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Wait until it’s totally dry and it will come off without smudging more.

    Prevention: Sweep some translucent powder around your eyes after applying mascara to prevent further smudges.

    4. Help, I have weird tan lines!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Use fake tanner to fill in the gaps.

    Prevention: Tan naked.

    5. Help, my nails are yellow!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: A quick paste of baking soda and lemon will get your nails back in shape.

    Prevention: Use a base coat.

    6. Help, I cut my bangs too short!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Blow dry the strands straight against your forehead. Then use a small amount of product to weigh them down.

    Prevention: Next time, have a stylist do it. Or, if you need to touch up at home, point-cut below the eyebrows a small amount at a time.

    7. Help, I used too much hairspray!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Spray a little water over the crunchy bits to dissolve the hairspray. Then re-dry.

    Prevention: Apply hairspray in layers. Hold the can at least 12 inches away, then let it dry in between for the perfect hold.

    8. Help, I used too much product and my hair looks wet and greasy!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Dry shampoo works just as well on product-based dirty hair. Just sprinkle or spray some on and comb it through to absorb all that extra gel.

    Prevention: Apply the smallest amount of product to your hands first, then work it through. Then add ever-so-slightly more as needed.

    9. Help, I used too much blush!

    Thinkstock
    thinkstock

    Solution: Just a swipe of powder will do the trick.

    Prevention: Put on blush before powder every time then you can adjust accordingly.

    10. Help, I used too much perfume!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Rub over the area with unscented lotion. This will absorb some of the scent.

    Prevention: Spray perfume into the room first, then walk through it. Works every time.

    11. Help, I smudged my manicure!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Use your tongue to move the smudge back into place.

    Prevention: Use a quick dry topcoat.

    12. Help, my eyelashes are clumpy!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Gently cover your lashes with moisturizer and then comb through with an eyelash comb. If you don't have one, carefully use tweezers or a toothpick to separate lashes.

    Prevention: Use clear mascara as a first coat.

    13. Help, I have deodorant on my shirt!

    Solution: Use the foam piece from a dry cleaning hanger and rub in circles. Voila! If you don't have one, you can also use pantyhose.

    Prevention: Put deodorant on AFTER you put your clothes on.

    14. Help, my foundation is cakey!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Wet a washcloth or paper towel and press it gently on your face where it’s clumping. Then use your finger to blend it back in.

    Prevention: Use a primer under your foundation to keep it smooth all day.

    15. Help, I can't get my glitter nail polish off!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Use the same trick they use to remove gel polish: Soak a cotton ball in nail polish remover (or pure acetone) and place it over the nail, then wrap the whole fingertip in tin foil to soak for five minutes.

    Prevention: Paint a base coat of clear polish and next time it will come right off.

    16. Help, my eyeliner is uneven!

    Getty Images/iStockphoto IPGGutenbergUKLtd
    Thinkstock

    Solution: Put makeup remover (or Vaseline or baby oil) on a Q-tip and use it to clean off only the parts you want to do over.

    Prevention: Use the spoon trick to get perfect eyeliner every time.

    17. Help, my eyeshadow keeps creasing in my eyelid!

    Thinkstock
    Thinkstock

    Solution: Use your finger to rub the crease, then cover with a topcoat of powder.

    Prevention: Use a moisturizer before putting it on to keep it in place.

    Love these beauty hacks? BuzzFeed and Birchbox have teamed up to bring you this amazing BuzzBox. Click here to learn more!