back to top

The 11 Answers That Won These Women The Miss India Crown

Find out what it took to make these women winners.

Posted on

1. Sushmita Sen, Miss India Universe 1994.

Question: "What do you know about the textile heritage of your country? How old has it been?"

Answer: "Well, I think it started off with Mahatma Gandhi's khadi. It's gone a long way since then, but the basics of the textile heritage lies in there."

2. Aishwarya Rai, Miss India World 1994.

Question: "If you have to look for qualities in a husband, would you look for the qualities in Ridge Forrester from Bold & Beautiful or in Mason Capwell from Santa Barbara? Why?”

Answer: "The qualities I would look for in a man, between the two characters that you've given to me, would be in Mason. Though they do share a lot in common, from what we get to see, Mason does have a very caring side to him and a terrific sense of humour. And that really gels with my character."

3. Lara Dutta, Miss India Universe 2000.

Question: "If you were a police officer in the garden of Eden, who would you punish for the original sin: Adam, Eve, or the serpent?"

Answer: "If I was a policeman in the garden of Eden, I'd take all three of them to court. Every person in life is faced with temptation; you must be able to decide for yourself, make your own choices, and live by your own rules. Above all, fear god, because he is everywhere."


4. Priyanka Chopra, Miss India World 2000.

Question: "If you were a police officer in the garden of Eden, who would you punish for the original sin: Adam, Eve, or the serpent?"

Answer: "If I was the police officer in the garden of Eden, I would punish Satan, the serpent, because I believe that evil is instigated, not created. Eve thought Satan was right. She believed him. Let us get a moral from this: to decipher between good and bad, without being biased."

5. Manushi Chhillar, Miss India World 2017.

Question: "You have spent 30 days with your fellow contestants from 30 states of India. What learnings would you take back with you?"

Answer: "I think these 30 days that I've spent at ...with my fellow contestants have been the most dynamic days of my life and the only thing that was certain about the whole experience was uncertainty. The one belief that I would take back with me would be that I can change the world, because when I entered Miss India, it was only passion and a purpose, but through the journey, I had a vision. That vision in my head and the belief that I can change the world is something that I'm going to take back with me."

6. Neha Dhupia, Miss India Universe 2002.

Question: "If given an opportunity to ask the judges a question, what would you ask?"

Answer: "I have only one question to ask everyone out here at this stage. When the world is seeking peace, why are we fighting over one border line? Do you think it's possible for each one of us to not live as Indians and Pakistanis, and to start living like human beings?"

7. Gul Panag, Miss India Universe 1999.

Question: "In the context of the recent controversy, if you were Chelsea, what is the single most important advice you as a daughter would give to your parents Bill and Hillary Clinton, and why?"

Answer: "The most important piece of advice I would give my parents, Bill and Hillary Clinton, would be to stand by each other because, now is the time the world is testing us and we should put aside our differences and put up a brave front because family is the single most important unit."


8. Celina Jaitly, Miss India Universe 2001.

Question: "Let's consider two often said quotes: 1. Fools seldom differ, and 2. Great minds think alike. Which one do you believe, and why?"

Answer: "I believe that great minds think alike, because intelligence is like a triple bond which joins minds to vibe at the same level. The higher the IQ, the greater the bonding."

9. Tanushree Dutta, Miss India Universe 2004.

Question: "Some believe that too much of everything is as bad as too little. What is your opinion?"

Answer: "Yes, it is true that too much of everything is as bad as little, because satisfaction and gracious acceptance is the keyword for a happy and peaceful life. Too much takes the satisfaction away."

10. Parvathy Omanakuttan, Miss India World 2008.

Question: "The rate of divorce in India is on the rise. What do you feel is the cause of this? Is it western influence or something else?"

Answer: "Yes, divorce rates are on the rise in India. It is not the influence of western culture, I believe, because at the end of the day, it is you who decide who's worth you. It is the way you understand each other and go ahead. In life, that matters. Marriage is not where one completes you, but it is where one shares your completeness."

11. Rochelle Rao, Miss India International 2012.

Question: "If you had a choice of creating 1,000 permanent jobs or feeding 1,000 starving children everyday, which would you choose and why?"

Answer: "The children are the future of our country and yes, I would like to feed 1,000 children every single day but on the contrary, I think that if I created 1,000 permanent jobs wherein an individual like me would benefit and their life would change, then I would empower that human being to, in future, be able to feed many more starving children on a regular basis because someone has shown them a kind deed and it has transformed their lives."