Skip To Content
  This post has not been vetted or endorsed by BuzzFeed's editorial staff. BuzzFeed Community is a place where anyone can create a post or quiz. Try making your own!

  Ghiciti Autorul Acestor Descrierii

  Cât de bine cunoști comunitatea online de cititori de benzi desenate? Puteți să-l priviți și ca pe un exercițiu care să vă ajute să cunoașteți măcar un pic mai bine oameni alături de care citiți și pentru care creați.

  1. Despre Maria Surducan

   ”Karel Liman #arhitect si Praslea cel voinic. Un enorm salt calitativ de la Praslea (manierist, rigid, egal) la Liman (proaspat, cald, spontan, personal, echilibrat si indraznet in acelasi timp). Maria Surducan este cea mai puternica figura din banda desenata romaneasca din acest an. Fara dar si poate. E foarte aplicata, lucreaza mereu si face progrese enorme.”

  2. Despre Maria Surducan

   Albumul Prâslea chiar a ieșit frumos. Și pare că a avut un oarecare succes, dacă îl reeditează Vellant. Maria are viziune și un stil aparte, recognoscibil.

  3. Despre Maria Surducan

   Are linie puternică, un bun simț compozițional și povestește cu ușurință. Evident contează și meritele ei organizatoricești și inițiatovicești. Curaj, pentru că dincolo de ce-o fi trăind lăuntric, ce se vede e foarte îndrăzneț.

  4. Despre Maria Surducan

   Deci Maria Surducan, in primul rind pentru "Prislea" si pentru formula estetica pe care a ales-o ca sa povesteasca si sa recreeze verbo-vizual un basm: stilul "zgiriat", care atrage atentia asupra materialitatii si caracterului manufacturat, artizanal (si, de aceea, folcloric) al reprezentarii, un stil caracterizat si prin culorile pastoase, care plaseaza actiunea in eternitatea mitului. Caci nu exista aer in jurul unor personaje ce par a se misca intr-un mediu facut din lemn sau din turta dulce, o eternitate de bucatarie taraneasca, sustinuta si de anacronismele deliberate sau de ingredientele culturale hibride din "Prislea". Ma refer la referintele la Transilvania chezaro-craiasca si la ingredientele steam(etno)punk. Sigur ca astea se intimpla in primul rind in scenariul Mariei, dar nu prea poti desprinde scenariul si textul de imagine.

  5. Despre Adrian Barbu

   Aripi de otel. Confirmare a unui gen clasic, realist, conventional, curat si corect.

  6. Despre Adrian Barbu

   Greuceanurile acu Aripi de otel plm si faptul ca il stiu personal si ca e o masina de desenat ajuta :))))

  7. Despre Adrian Barbu

   Adrian a readus cartea ilustrata pentru copii acolo unde era odata, sus, nivelul ei fiind cazut in diletantism grav, toxic! A lucrat mult pentru edituri straine, dar a facut pentru banda desenata din tara mai mult decat benzi desenate - un club BD cu o activitate sustinuta, inclusiv editoriala. Cunosc proiectele lui. Am colaborat si la ale lui si la ale mele. Este desenator, scenarist, pedagog. Adrian INSEAMNA mult pentru banda desenata din Romania.

  8. Despre Cristian Dârstar

   Mickey pe Dunare, Sefeu si putin Harap Alb. Mickey pe Dunare este o banda desenata cu poveste dificila, complexa, realista, greu de realizat grafic. Cristian reuseste sa puna 56 de pagini in picioare, chiar daca unele pagini sunt neindemantice sau personajele isi schimba usor fizionomia de la prima la ultima pagina. Talentul lui Cristian e valorizat de paginile cu scene ample, reverie sau perspective elaborate.

  9. Despre Cristian Dârstar

   Pentru că are o tonă de talent și se adaptează cu ușurință unor stiluri atât de diverse. Și pentru că mi-a plăcut Mickey pe Dunăre, așteptam un proiect care să nu fie după vreun basm, legende dacice sau mai știu eu ce. Și pentru că nu urmăresc HAC, mi s-a spus că, mai nou, mâna lui face diferența. Lui Cristi dacă îi dai proiecte faine poate face lucruri mărețe. Ceea ce îi și doresc.

  10. Despre Robert Matei(Obert)

   Robert Obert pentru grafismul postapocaliptic din "Profetia urbana", pentru felul in care a ales sa inchipuie obsesia si psihoza: o variatie grafica intinsa de la caricatura la limita "fircalelii", pina la realismul aproape fotografic (al popii aluia). Totul, foarte potrivit cu cromatica artificiala.

  11. Despre Remus Brezeanu (Rem Broo)

   "A fost nominalizat de americani și contează asta și stim că e bun. Cred că alături de cei de mai sus, poate fi oferit ca exemplu când vine vorba de autorii români. A avut curajul să își încerce șansele la cei mai mari și a reușit. Evident așteptăm următoarele reușite, dar până atunci, podium."

  12. Despre Alexandru Talambă (Tamba)

   Talamba ma hipnotizeaza cu stilul lui de desen

  13. Despre Alexandru Talambă(Tamba)

   Tamba lucreaza si el ca nebunu am vazut vrafurile de la el din atelier..Cei de dincolo, na

  14. Despre Andrei Moldovan

   "Desenează în mod constant de doi ani de zile o grămadă de pagini la o calitate foarte bună. Desenele lui sunt trasformate în merchandise și se transformă încet în simbol pentru banda autohtonă. E foarte priceput în desen și rapid."

  Create your own post!

  This post was created by a member of the BuzzFeed Community.You can join and make your own posts and quizzes.

  Sign up to create your first post!