back to top
Community

Pronken Met Een Middeleeuwse Babynaam

Een baby op komst en nog geen naam gekozen? Geen paniek, lees snel verder! Een naam kiezen is sowieso geen gemakkelijke opdracht, daardoor kan het zijn dat ouders er soms maandenlang over nadenken. Wij hebben ter inspiratie een top 5 opgesteld van de meest originele babynamen die terug te vinden zijn in Middelnederlandse teksten.

Posted on

1. Rosafiere - Jonathas

Rosafiere: Deze dame had bijna de koningszoon Jonathas aan de haak geslagen, totdat die vernam dat haar vader haar zou verkrachten en dat ze in de prostitutie zou belanden.

Jonathas: Nadat hij erachter was gekomen dat haar vader haar zou verkrachten en dat ze een hoer zou worden, zag Jonathas toch maar af van zijn plan om met Rosafiere te trouwen. Als plan B trouwt hij dan maar met haar zus Eglentijn. Later zal hij Rosafiere gelukkig wel overtuigen om terug naar het klooster te gaan.

Jonathas ende Rosafiere (voor 1374). Dit verhaal gaat over Jonathas, een koningszoon die persé met Rosafiere trouwen wil. Een engel vertelt hem echter dat ze een kind zal krijgen van haar vader en dat zij in de prostitutie zal belanden. Hierop bedenkt Jonathas zich en trouwt hij met haar zuster Eglentijn.

2. Penella - Quintilliaen

Penella: Deze Griekse koningin had niet genoeg met haar echtgenoot en was de geliefde van Quintilliaen. De koning kwam hier echter achter en liet haar, samen met haar loverboy, doodsteken in haar bed.

Quintilliaen: Nadat hij uit Rome verbannen werd, kwam hij terecht in het bed van de Griekse koningin Penella. Hij werd hier ook neergestoken, nadat het kamermeisje van Penella hen verraadde.

Der minnen loep (ca. 1411): Deze verzameling liefdesverhalen is samengesteld door Dirc Potter, een klerk en diplomaat aan het hof. De bedoeling van zijn werk is om te laten zien welke liefde goed is en welke slecht is.

3. Galiene - Galerant

Galiene: Deze prinses heeft haar hart verloren aan de ridder Ferguut, alleen neemt deze het nogal letterlijk en belooft hij dat hij haar zal helpen zoeken naar haar hart.

Galerant: Deze koningwil ook graag de hand van Galiene winnen omwille van haar schoonheid en rijkdom. Jammer genoeg voor hem wordt hij verslagen door de voormalige boerenkinkel die nu een ridder is: Ferguut.

Ferguut (ca. 1250): wanneer de boerenkinkel Ferguut een stoet ridders ziet langskomen, besluit hij om zijn roestig harnas aan te trekken en zich bij de ridders van de Ronde Tafel te voegen. Hij wordt tot ridder geslagen, maar heeft nog een lange reis af te leggen om een echte ridder te worden. Tijdens zijn avonturen verslaat hij bijna alle ridders van Arthur om zo de hand van prinses Galiene te veroveren.

4. Alene - Roges

Alene: Deze taaie tante beschermt haar neefje Roges van wellustige dames op leeftijd. Als wraak omdat zijn stiefmoeder hem in een vos veranderde, veranderd Alene haar in een pad.

Roges: Eerst was hij een prins, maar omdat hij niet op de avances van zijn stiefmoeder inging, toverde zij hem om tot een vos. In deze gedaante helpt hij de ridder Walewein op zijn queeste voor het zwevende schaakbord.

Walewein en het zwevende schaakbord (midden 13de eeuw): Wanneer in de troonzaal van koning Arthur een schaakbord binnen komt vliegen, moet hij tot drie keer toe vragen wie van zijn ridders dapper genoeg is om het schaakbord te zoeken. Uiteindelijk neemt Walewein de opdracht voor zich. Geholpen door een vos gaat hij op avontuur om terug te keren met het schaakbord én de prinses.

5. Sanderijn - Reinout

Sanderijn: Een prins die verliefd wordt op een dienares is in de ogen van de koning nooit goed. Als ze dan nog eens onteerd en verstoten wordt door Lanseloet, slaagt het leven van Sanderijn helemaal tegen.

Reinout: Deze bode verzweeg dat Sanderijn nog leefde nadat ze verstoten was en is dus zo eigenlijk mee verantwoordelijk voor het feit dat Lanseloet sterft van liefdesverdriet.

Lanseloet van Denemerken (tweede helft 14de eeuw): Lanseloet is een Deense prins die verliefd is op Sanderijn, maar zijn moeder wil hier niets van weten. Zij zorgt ervoor dat Sanderijn ver-stoten wordt, waarna zij naar een ver land trekt. Lanseloet probeert vruchteloos haar te zoeken en sterft van liefdesverdriet.

6. Wie zijn we?

Wij zijn drie studenten van de opleiding Taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. In het kader van het vak Middelnederlands op straat proberen wij meer aandacht te krijgen voor het Middelnederlands. Ons project bestaat eruit om een top 5 te maken van zowel 5 Middelnederlandse meisjesnamen als jongensnamen. Zo hopen we om op een leuke manier mensen meer bewust te maken van het Middelnederlands.

Charlotte Perremans, Dries Verheyden & Rani Konings

This post was created by a member of BuzzFeed Community, where anyone can post awesome lists and creations. Learn more or post your buzz!