Skip To Content
  • Quiz badge

Can You Translate The Scots Version Of Harry Potter?

Does Hoggiehaugh mean Hogwarts, Hagrid, or Hogsmeade?

  1. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Quiddich

    A "bizzum" is a broom, and "baw" means ball.

    Via Warner Bros.
  2. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Hufflepuff

    "Pech" in Scots means "to breathe quickly and in a laboured way, to pant with exertion". Puff, in other words.

    Via Pottermore
  3. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Hogsmeade

    "Haugh" is a common Scots word, often found in town names as it means "a low-lying meadow".

    Via imgur.com
  4. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Dumbledore

    Dumbiedykes is an area in Edinburgh.

    Via Warner Bros.
  5. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Ravenclaw

    "Corbie" means raven in Scots.

    Via Giphy
  6. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Owl

    Because they go "hoo, hoo".

    Via Warner Bros.
  7. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Remembrall

    It literally means "mind-in-ball".

    Via Warner Bros.
  8. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Witchcraft

    "Carline" means a hag or scary witch. As in "a haggard crooked cratur in a cloak that's lang an' grey, She's the auld carlin' wife o' the storm."

    Via Warner Bros.
  9. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Beater

    "Skelp" means to hit.

    Via Warner Bros.
  10. Correct! 
    Wrong! 

    Correct answer: Spells

    "Cantrips" means incantation or spell, It is possibly derived from the Gaelic canntaireachd, meaning a piper's mnemonic chant.

    Via Warner Bros.

Thanks to Black and White Publishing for providing key words from the book. To find out more about the Scots translation of Harry Potter, click here.

BuzzFeed Daily

Keep up with the latest daily buzz with the BuzzFeed Daily newsletter!

Newsletter signup form