back to top

Can You Pass This Basic French Test?

Scottish kids take exams like this all the time. Are you better at French than them?

Posted on
Questions and answers have been sourced from 2011-13 Scottish Standard Grade French past papers and marking guides issued by the SQA.
Thinkstock / BuzzFeed / en.wikipedia.org / Creative Commons

Questions and answers have been sourced from 2011-13 Scottish Standard Grade French past papers and marking guides issued by the SQA.

  1. 1.

    BuzzFeed / openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    40 rooms, behind the hotel
    Correct
    Incorrect
    30 rooms, in front of the hotel
    Correct
    Incorrect
    20 rooms, behind the hotel
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 20 rooms, behind the hotel.

    Vingt means 20, and derrière means "behind"...and it also means a person's buttocks.

    Correct answer: 20 rooms, behind the hotel. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Fox
  2. 2.

    commons.wikimedia.org
    Correct
    Incorrect
    "Quel type de soupe êtes-vous?"
    Correct
    Incorrect
    "Quelle est la soupe du jour?"
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: "Quelle est la soupe du jour?"

    If you said "quel type de soupe êtes-vous?" you would have been asking "which type of soup are you?" Actually, come to think of it, that would make a great BuzzFeed quiz.

    Correct answer: "Quelle est la soupe du jour?" Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Disney
  3. 3.

    BuzzFeed / Pixabay / Creative Commons
    Correct
    Incorrect
    17 years
    Correct
    Incorrect
    35 years
    Correct
    Incorrect
    16 years
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 17 years.

    Oui! "Dix-sept" means 17. It translates as "ten-seven", because the French are a very literal people when it comes to numbers.

    Correct answer: 17 years. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via BBC
  4. 4.

    templeganesh.fr
    Correct
    Incorrect
    Name: A party for my friend Ganesh. Day: Saturday.
    Correct
    Incorrect
    Name: Celebration of the god Ganesh. Day: Sunday.
    Correct
    Incorrect
    Name: Celebration of the god Ganesh. Day: Saturday.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: The festival of the god Ganesh, Sunday.

    "Fête" means party or celebration, "dieu" means god, and "dimanche" means Sunday. This is an annual festival run by the Hindu temple Sri Manicka in Paris.

    Correct answer: The festival of the god Ganesh, Sunday.
    Via commons.wikimedia.org / Creative Commons
  5. 5.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    Turn left at the church.
    Correct
    Incorrect
    Turn left at Greggs.
    Correct
    Incorrect
    Turn right at the chemist.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Turn left at the church.

    French people don't have any branches of Greggs at all. What a shame for them. They probably don't eat Scotch pie sandwiches either.

    Correct answer: Turn left at the church.
    Via Facebook: 120151438039433
  6. 6.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    Correct
    Incorrect
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Left

    "Gendarmerie" means police station.

    Correct answer: Left Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via BBC
  7. 7.

    Endemol / TF1 / BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    She won the first series of Star Academy.
    Correct
    Incorrect
    She lost the first series of Star Academy.
    Correct
    Incorrect
    She was a judge on the first series of Star Academy.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: She won the first series of Star Academy

    "Gagné" means win, and "première" means first. Jenifer was also a judge on the French version of The Voice.

    Correct answer: She won the first series of Star Academy Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Endemol.
  8. 8.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    Between midday and 6pm
    Correct
    Incorrect
    Between midday and 4pm
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Between midday and 4pm.

    "Seize" means 16, and France uses the 24-hour clock, so in this case they're saying 16:00, which is 4pm.

    Correct answer: Between midday and 4pm. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Fox
  9. 9.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    The number 11 and the colour blue.
    Correct
    Incorrect
    The number 10 and the colour red.
    Correct
    Incorrect
    The number 12 and the colour red.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: The number 10 and the colour red.

    "Rouge" means red, hence the name of the Moulin Rouge (it means "red windmill.")

    Correct answer: The number 10 and the colour red. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via 20th Century Fox
  10. 10.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    She takes Sylvie's clothes and leaves their room in a mess.
    Correct
    Incorrect
    She stole Sylvie's money and boyfriend.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: She takes Sylvie's clothes and leaves their room in a mess.

    "Vêtements" means clothes, "chambre" means room, and "désordre"...well, you can probably guess that one.

    Correct answer: She takes Sylvie's clothes and leaves their room in a mess. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via E! / Giphy
  11. 11.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    Ask her parents to speak to her sister.
    Correct
    Incorrect
    Tell her parents to let her have her own room.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Ask her parents to speak to her sister.

    "Demande a tes parents de lui parler" translates as "ask your parents to talk to her."

    Correct answer: Ask her parents to speak to her sister. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Paramount / Giphy
  12. 12.

    BuzzFeed / Disney
    Correct
    Incorrect
    "Laisse-moi sortir."
    Correct
    Incorrect
    "Laisse-moi rester."
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: "Laisse-moi sortir."

    "Sortir" means leave or exit. "Laisse-moi rester" means "let me stay."

    Correct answer: "Laisse-moi sortir." Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Disney
  13. 13.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    Cycling lessons
    Correct
    Incorrect
    Cookery classes
    Correct
    Incorrect
    A boat trip
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Cookery classes.

    "Cuisine" = cookery.

    Correct answer: Cookery classes. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Disney
  14. 14.

    BuzzFeed
    Correct
    Incorrect
    "Une boîte de thon, du beurre, et du pain."
    Correct
    Incorrect
    "Un seau de bulots, du bière, et du carton."
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: "Une boîte de thon, du beurre, et du pain."

    If you go into a shop and ask for "un seau de bulots, du bière, et du carton", you'll receive a bucket of whelks, some beer, and some cardboard. You'd definitely need to take a cookery class to make something with those ingredients.

    Correct answer: "Une boîte de thon, du beurre, et du pain." Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Giphy
Take quizzes and chill with the BuzzFeed app.