go to content

Can You Pass This Basic History Test?

Scottish kids take exams like this. Are you better at history than they are?

Posted on
  1. 1.

    Wikipedia / Creative Commons / BuzzFeed
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Mary, Queen of Scots

    Mary, Queen of Scots, also known as Mary I of Scotland, was Queen of Scotland from 14 December 1542 to 24 July 1567. She was the only surviving legitimate child of King James V of Scotland. She was executed at Fotheringhay Castle in England for her complicity in a plot to murder Queen Elizabeth I. D'oh.

    Correct answer: Mary, Queen of Scots Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via BBC / Giphy
  2. 2.

    BuzzFeed
    Germany, The Netherlands, America, and Iran
    Germany, Austria-Hungary, the Ottoman Empire, and Bulgaria
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Germany, Austria-Hungary, the Ottoman Empire, and Bulgaria

    The Kaiser and his pals faced off against the Allies, aka Russia, France, the United Kingdom, Italy, and the United States. Oh, the Allies won, btw.

    Correct answer: Germany, Austria-Hungary, the Ottoman Empire, and Bulgaria Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via BBC
  3. 3.

    Wikipedia / Creative Commons / BuzzFeed
    16 July 1945
    11 April 1969
    1 January 1935
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 16 July 1945

    Project coordinator J. Robert Oppenheimer later described the reaction to the test: "A few people laughed, a few people cried. Most people were silent. I remembered the line from the Hindu scripture, the Bhagavad Gita... 'Now I am become Death, the destroyer of worlds.'"

    Correct answer: 16 July 1945
    Via Giphy
  4. 4.

    Wikipedia / Creative Commons / BuzzFeed
    To fight battles for his liege lord
    To protect pretty women
    To perform tricks and jousts for entertainment
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: To fight battles for his liege lord

    Knights were basically the warrior class of medieval Europe, responsible for defending their feudal lord's territory from rival lords and keeping the local serfdom in line with the lord's rule.

    Correct answer: To fight battles for his liege lord Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Michael White Productions Python (Monty) Pictures
  5. 5.

    BuzzFeed
    The German navy
    The German air force
    The German catering service
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: The German air force

    Luftwaffe was the official name for the Nazi air force, which was founded in 1935 and led by Hermann Goering, a veteran World War I fighter pilot ace.

    Correct answer: The German air force Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Giphy
  6. 6.

    BBC / BuzzFeed
    1 August 1834
    18 December 1865
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 18 December 1865

    The 13th Amendment, banning slavery in all US states and territories, was ratified on 6 December 1865, and proclaimed 12 days later. 1 August 1834 is the date that the UK abolished slavery.

    Correct answer: 18 December 1865
    Via Wikipedia / Creative Commons
  7. 7.

    BuzzFeed
    Fascist
    Capitalist
    Really cool guy
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Fascist

    Mussolini is considered to be one of the founders of fascism, defined as an ultra-nationalist, ultra-right-wing political ideology. He was also very good at swaggering and crossing his arms.

    Correct answer: Fascist Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Giphy
  8. 8.

    BuzzFeed
    1122
    1305
    1899
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 1305

    He was stripped naked, dragged through London behind a horse, hanged, drawn, and quartered. His decapitated head was also dipped in tar and placed on a pike on top of London Bridge – just to make sure he was dead, presumably.

    Correct answer: 1305 Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Paramount Pictures
  9. 9.

    BuzzFeed
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 1955

    In December 1955, Rosa Parks was returning home from work on a bus in Montgomery, Alabama. She refused to give up her seat to a white passenger, and was arrested, which sparked a boycott of buses by the African-American population. She's a true hero.

    Correct answer: 1955 Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Giphy
  10. 10.

    Wikipedia / Creative Commons / BuzzFeed
    1707
    1907
    2007
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: 1707

    The Treaty of Union was subject to fierce debate in Scotland, with one petition against it reading: "We want a lasting friendship with England. But we judge that this Union will bring a high burden of taxation upon this land...The Union will ruin our industry, our religion, laws and liberties." Union went ahead anyway.

    Correct answer: 1707 Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via 20th Century Fox
  11. 11.

    BuzzFeed
    Germany offering Mexico the return of territories lost to the US if it took Germany’s side.
    A submarine attack on Miami.
    The Kaiser calling President Wilson a "son of a whore."
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Germany offering Mexico the return of territories lost to the US if it took Germany’s side.

    The "Zimmermann Telegram" was a message from Germany offering the Mexicans the return of territories lost to the US if they joined the war on Germany’s side. The US couldn't risk this happening, so on 6 April 1917, Congress voted to declare war on the Central Powers.

    Correct answer: Germany offering Mexico the return of territories lost to the US if it took Germany’s side.
    Via Paramount Pictures
  12. 12.

    Wikipedia / Creative Commons / BuzzFeed
    William the Great
    William the Lionheart
    William the Bastard
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: William the Bastard

    Bastard in the sense that he was an illegitimate child, but he was pretty damn mean as well. Orderic Vitalis, an 11th century English chronicler and monk, said: “The whole of the North (was) stripped of all means of survival. So terrible a famine fell upon the people, that more than 100,000 young and old starved to death." What a massive bastard.

    Correct answer: William the Bastard Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via HBO

Can You Pass This Basic History Test?

Oops, you failed history

Oh well, never mind. Who needs to know stuff about history, anyway? It's not like we're all doomed to repeat it or anything.

Oops, you failed history
Take quizzes and chill with the BuzzFeed app.
Get the app
B-grade history student

Not bad! You're not quite as smart as a Scottish kid, but then who is? You clearly know quite a lot of history. Give yourself a pat on the back.

B-grade history student
Take quizzes and chill with the BuzzFeed app.
Get the app
A-grade history student

Congratulations! You’re officially as smart as a Scottish kid…when it comes to history, anyway. You could probably present some kind of BBC documentary or something. Go straight to the top of the class.

A-grade history student
Take quizzes and chill with the BuzzFeed app.
Get the app

Every. Tasty. Video. EVER. The new Tasty app is here!

Dismiss