back to top

Can You Get An A In This Basic Classics Exam?

Kids take exams like this; do you know more about the ancient world than they do?

Posted on
Questions have been adapted from 2012-16 Scottish Standard Grade and Nat 5 Classical Studies past papers and marking guides issued by the SQA.
en.wikipedia.org / Creative Commons / openclipart / BuzzFeed

Questions have been adapted from 2012-16 Scottish Standard Grade and Nat 5 Classical Studies past papers and marking guides issued by the SQA.

  1. 1.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    Buying and selling goods, political discussion.
    Correct
    Incorrect
    Chariot races, bear baiting, and executions.
    Correct
    Incorrect
    Silent discos, gambling, and dogging.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Trading and political discussion.

    The agora (ἀγορά) was a public open space used for assemblies and markets. People would go there to buy and sell commodities, and to discuss all kinds of topics, like business and politics. But not silent discos, sadly.

    Correct answer: Trading and political discussion. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via ITV
  2. 2.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    Blood, phlegm, yellow bile, and black bile.
    Correct
    Incorrect
    Earth, wind, water, and fire.
    Correct
    Incorrect
    Amusement, sadness, confusion, and fear.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Blood, phlegm, yellow bile, and black bile.

    Fun fact: our word "melancholy" derives from Greek μέλαινα χολή (melaina kholé) meaning "black bile". The Greeks believed that an excess of black bile caused sadness. Now, we know that it's actually caused by Brexit and Donald Trump.

    Correct answer: Blood, phlegm, yellow bile, and black bile.
    Via bbc.co.uk
  3. 3.

    bbc.co.uk
    Correct
    Incorrect
    The gynakion
    Correct
    Incorrect
    The atrium
    Correct
    Incorrect
    The symposium
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: The gynakion

    Women and men lived separately in ancient Greece, with women occupying upstairs rooms at the back of the house. The Gynaikon or Gynaikonitis is where the women of the house did tasks like weaving, entertained female friends, and probably talked about how they wanted to ban all men.

    Correct answer: The gynakion Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Warner Bros. / Giphy
  4. 4.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    An ancient Athenian playwright
    Correct
    Incorrect
    The god of the grape harvest and wine.
    Correct
    Incorrect
    A famous warrior
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: The god of the grape harvest and wine.

    Dionysus (called Bacchus by the Romans) was the the god of the grape harvest, wine, fertility, and theatre. The Great Dionysia was an annual festival held in March, which honoured the god with dramatic performances, including works by Aeschylus, Euripides, Sophocles, and Aristophanes.

    Correct answer: The god of the grape harvest and wine. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Disney
  5. 5.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    i) The bay of Naples ii) A volcano iii) 79 AD
    Correct
    Incorrect
    i) Sicily ii) An earthquake iii) 119 AD
    Correct
    Incorrect
    i) Sardinia ii) A volcano iii) 12 AD
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: i) The bay of Naples ii) A volcano iii) 79 AD

    Pompeii, along with nearby Herculaneum, was almost completely destroyed in the disaster, with houses and citizens buried underneath around 20 feet of pumice and ash.

    Correct answer: i) The bay of Naples ii) A volcano iii) 79 AD Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via TriStar Pictures
  6. 6.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    Julius and Augustus; the god Jupiter
    Correct
    Incorrect
    Romulus and Remus; the god Mars
    Correct
    Incorrect
    Aeneas and Odysseus; a wolf
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Romulus and Remus; the god Mars

    Romulus and Remus are the twin brothers who feature in Rome's foundation myth. Their father was Mars, the god of war. They were abandoned, suckled by a she-wolf, then raised by a shepherd. Pretty standard Roman upbringing, to be fair.

    Correct answer: Romulus and Remus; the god Mars
    Via en.wikipedia.org
  7. 7.

    edgeblogs.net
    Correct
    Incorrect
    Alexander the Great
    Correct
    Incorrect
    Augustus
    Correct
    Incorrect
    Julius Caesar
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Augustus

    Augustus (born Octavian) was the heir of Julius Caesar. Instead of following Caesar's example and making himself dictator when his great-uncle died, he founded a monarchy headed by an emperor holding power for life. And the rest, as they say, is history.

    Correct answer: Augustus Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via BBC / Giphy
  8. 8.

    DreamWorks Pictures
    Correct
    Incorrect
    i) Mirmillones
    Correct
    Incorrect
    ii) Bestiarii
    Correct
    Incorrect
    iii) Maximii
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Maximii

    There's no such thing as a "Maximii". Mirmillones wore a helmet with a stylised fish on the crest and carried a gladius and an oblong shield; Bestarii fought various types of exotic, imported beasts. So cruel :(

    Correct answer: Maximii Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via DreamWorks Pictures / Giphy
  9. 9.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    They just leg it.
    Correct
    Incorrect
    They blind him, then tie themselves to his sheep.
    Correct
    Incorrect
    They sing to him and send him to sleep.
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: They blind him, then tie themselves to his sheep.

    When the newly blinded Cyclops lets his sheep out to graze, he feels their backs to ensure that the men are not escaping. But, cunning sod that he is, Odysseus tells his men to tie themselves to the undersides of the animals, so they get away.

    Correct answer: They blind him, then tie themselves to his sheep. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Warner Bros. Pictures / Giphy
  10. 10.

    en.wikipedia.org
    Correct
    Incorrect
    Venus
    Correct
    Incorrect
    Helen
    Correct
    Incorrect
    Dido
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Dido

    Dido was the founder and first queen of Carthage in modern-day Tunisia. Not to be confused with the other Dido, of course.

    Correct answer: Dido Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Arista / Giphy
  11. 11.

    en.wikipedia.org
    Correct
    Incorrect
    Priam
    Correct
    Incorrect
    Patroclus
    Correct
    Incorrect
    Spartacus
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Patroclus

    In classical times (4th and 5th century B.C.), it was assumed that the guys were more than just friends. Achilles' relationship with Patroclus was portrayed as same-sex love in the works of Aeschylus, Plato, and Aeschines.

    Correct answer: Patroclus
    Via fuckyeahdudeskissing.tumblr.com
  12. 12.

    openclipart.org
    Correct
    Incorrect
    Slay the Nemean Lion
    Correct
    Incorrect
    Defeat the Sirens
    Correct
    Incorrect
    Clean the Augean stables
    Correct
    Incorrect
    Steal the Hesperidean apples
    Correct!
    Wrong!

    Correct answer: Defeat the sirens.

    The labours were initially introduced in a Greek epic poem, now lost, written by Peisander in around 600 BC. Hercules didn't have to deal with the sirens, but he did have to kill a whole bunch of things and shovel a whole load of poo out of King Augeas' gross stables.

    Correct answer: Defeat the sirens. Tap to play GIF Tap to play GIF
    Via Disney
Take quizzes and chill with the BuzzFeed app.